Kun je cognac bewaren?

Wordt Cognac ouder door hem op fles te bewaren?

Af en toe vinden mensen flessen die vele jaren zijn vergeten. In tegenstelling tot wat je zou denken, tellen de jaren op fles niet mee in de veroudering. De jaren op Dame-Jeanne (een Dame-Jeanne is een grote glazen fles) of op een gewone fles, tellen niet mee als we spreken over de leeftijd van de cognac. Je kan dus perfect een cognac uit het jaar 1880 hebben, die in werkelijkheid slechts 5 jaar oud is. Het is zelfs zo, dat wanneer de producent heeft beslist dat de veroudering op het eiken vat voldoende is geweest, de cognac wordt overgeheveld in ‘Dame-Jeannes’. Die flessen worden bewaard in ‘het paradijs’ om later te gebruiken. Sommige Dame-Jeannes staan letterlijk eeuwen in het paradijs. Elke producent heeft wel ergens een ‘Paradis’, maar het wordt zelden aan het publiek getoond. 

Hoe bewaar je Cognac het best?

De regel om Cognac te bewaren geldt niet enkel voor Cognac, maar eigenlijk voor alle dranken met een hoog alcoholgehalte. Dus ook Whisky, Calvados, Rum, Armagnac,… 

Ze hebben allemaal 40% alcohol of meer. Er zijn drie belangrijke tips voor hoe je het best cognac bewaart:

  1. Bewaar de flessen zeker rechtopstaand. Als je ze plat legt, zoals een fles wijn, komt de kurk in contact met het hoge percentage alcohol en dat is op termijn echt niet oké. De kurk zal beschadigd worden met een lekkende fles als gevolg. Wie sterke dranken wil bewaren, moet zijn flessen recht zetten.
  2. Voor het bewaren van spirits worden de flessen best afgeschermd van zonlicht. Bewaar ze in een kast of in een donkere kelder. Zonlicht heeft een negatieve invloed op de inhoud van de fles.
  3. Zorg steeds dat de dop goed op de fles zit, zodat de fles zo goed mogelijk wordt afgesloten. We willen niet dat onze cognac in contact komt met lucht. De reden hiervoor bespreek ik in het volgende stukje.

Wat doe ik met een open fles?

Flessen die open zijn, kunnen nog jarenlang bewaard worden zolang er nog voldoende volume drank in zit. Bij een normale fles is dat minimumvolume ongeveer 3 tot 4 cm, bij een karaf hangt het uiteraard af van het model. Basis Cognacs drink je best gewoon op als de fles bijna leeg is. Voor oudere, betere of duurdere flessen is er meer marge. De Cognac zal voldoende aroma hebben om ook bij een kleine hoeveelheid te overleven.

Telkens we schenken, komt er nieuwe lucht in de fles. Die lucht heeft geen aroma en zal zich tijdens het bewaren opnieuw vermengen met het aroma uit de cognac. Wat eigenlijk erger is, is dat bij het schenken er ook aroma-rijke lucht uit de fles gaat. Dat zou je kunnen vermijden door met een pipet te werken. Echter heeft nagenoeg niemand die gewoonte, ook ik niet.

Is het toch een fles waar je erg van houdt, dan is het een idee om een tweede te kopen. Van zodra de eerste fles voor de helft leeg is, open je de tweede fles. Wanneer die ook over de helft is, kan je beide flessen bij elkaar gieten en heb je opnieuw een fles met een mooi volume. Zo is er geen risico meer op smaakverlies.

Is een nieuwe fles beter dan een open fles?

Het eiken vat waar de Cognac gedurende vele jaren in heeft gerijpt, is poreus en laat lucht door. Die lucht (zuurstof) zorgt mee voor de veroudering. Dit is oxidatie en als vakterm wordt dit ‘rancio’ genoemd. We vinden dit weinig of niet bij jonge cognacs. Hoe ouder, hoe meer rancio. De natuur voegt eigenlijk een extra smaak toe aan de Cognac.

Cognac heeft dus een oxidatieve opvoeding gehad. Eens in de fles wordt die blootstelling aan zuurstof gestopt. Bij oude cognacs worden hierdoor de aroma’s ingeklemd, wat jammer is. Er wordt gezegd dat een nieuwe fles ongeveer 1 minuut per jaar van de leeftijd van de Cognac moet luchten. Je zet de fles gewoon zonder stop op tafel. Voor echt heel oude cognacs kan dit tot een uur gaan. Bij deze cognacs is er voldoende aroma aanwezig zodat de smaak niet verloren zal gaan. En als bonus wordt zo de ruimte gevuld met een heerlijke geur! Eens het volume in de fles een beetje gezakt is, zit er voldoende zuurstof in de fles waardoor het luchten niet meer nodig is.

Persoonlijk heb ik de ervaring dat cognac het lekkerste is op het moment dat de fles ongeveer halfleeg is. We hebben verschillende keren de test gedaan door een nieuwe fles naast een geopende te zetten. Het verschil is enorm en de nieuwe was nooit beter.

Mocht je dit experiment zelf willen doen, zorg er dan voor dat je flessen van dezelfde botteling met elkaar vergelijkt. Anders kan er sowieso verschil zijn, en dan vergelijken we appelen met peren.

Voel ik me slecht als een mooie fles op is?

Toen ik zelf 20 jaar geleden de wereld van cognac ontdekte, maakte ik wel eens de fout om een mooie fles niet op te drinken. Ik liet er een klein beetje in en zoals je eerder in deze blog geleerd hebt, is dat zonde. De producent heeft met veel liefde iets mooi proberen maken en het dan laten slecht worden uit zuinigheid is echt jammer. Dat doe ik dan ook niet meer. Cognac is gemaakt om te drinken. Als het een mooie fles is, geniet ervan en drink ze met smaak, respect en met de juiste vrienden leeg.

Select your Language »