Wordt Cognac met ijs gedronken?

Op welke temperatuur drink je Cognac het best?

Op welke temperatuur je Cognac het beste drinkt, is een moeilijke vraag waar een uitgebreid antwoord bij hoort. Veel hangt af van het moment waarop je de Cognac gaat drinken en welke Cognac je drinkt. Wat wel duidelijk is, is dat we een (heel) oude Cognac nooit gaan koelen of drinken met ijs.  Dat is echt zonde.  Oude Cognac kunnen we beter licht verwarmen met onze hand. Zo komen er meestal meer en aangenamere aroma’s vrij.

 

Welk glas we best gebruiken om te degusteren bespreken we nog in een andere blog op een later moment.  Daar is veel over te zeggen, maar we geven graag alvast dit mee: gebruik een (klein) tulpglas en zeker geen groot ballonglas.

 

Welke Cognac kan met ijs?

Een jonge Cognac is soms vrij scherp.  Gekoeld met ijs worden de scherpe kantjes verborgen door de koude van het ijs. Op die manier kan je deze Cognac drinken als ideaal aperitief.

Iets leuk wat we bij het huis Bertrand hebben geleerd is dat hun VSOP zeer aangenaam is als hij in de koelkast gekoeld wordt.  Het lukt niet met elke cognac, maar deze heeft kracht om mooi overeind te blijven bij een lage temperatuur.  Bij een mooi zomerzonnetje is dit echt een lekker glas.

Als we een stap verder gaan en de fles in de diepvriezer steken, wordt het voor de foodpairing helden nog interessanter.  Ook dit is uitgetest met verschillende Cognacs, maar het werkt volgens ons het beste met de Organic 04 van Pasquet.  Zet ook je glaasjes in de diepvriezer en serveer de Cognac naast rauwe oesters. We kennen allemaal de typische combinatie Wodka en Kaviaar. Cognac en rauwe oesters is zeker een even interessante combinatie, heerlijk!

Voor oude Cognacs ligt het mij moeilijker al heb ik bij het huis Maxime Trijol gezien dat Jean-Jacques Trijol enorm houdt van de XO classique met ijs.  Deze Cognac bevat eau-de vie van meer dan 10 jaar. De exacte leeftijd van Cognac zullen we nooit weten, daarover meer in een volgende blog. Zelf krijg ik het niet over mijn hart om deze cognac met ijs te drinken, maar als Trijol het doet, geef ik jullie die tip graag mee.

 

Is Cognac in de mix een idee?

Ijs, cocktails, Cognac…. Het is een prachtig huwelijk.  Veel van de echt klassieke cocktails zijn gebaseerd op Cognac.  Door de tijd werden veel recepten aangepast, maar Cognac is en blijft een prima mixbare drank. 

De eenvoudigste ‘Cognac in the mix’ is Cognac-tonic.  We kennen allemaal gin-tonic, maar een Cognac-tonic is zeker zo lekker en interessant.  Wie een klein stapje verder wil gaan, kan enkele druppels bitters toevoegen, maar dat is geen must. Zelf zijn we fan van de Organic tonics van Artonic.  Er zijn 4 smaken, maar met Cognac gebruik je best de Indian tonic of de Lemongrass Soda.  Als we het helemaal BIO willen houden, komt weer de Organic Cognac 04 van Pasquet naar voren.  Ook met de Organic 07 smaakt het heerlijk.  Er zijn veel opties, maar neem sowieso een jonge versie.

In de Charente wordt Cognac-tonic vaak geserveerd als aperitief in lokale restaurantjes.  Het is een manier om Cognac verkocht te krijgen aan de jeugd.  Wij juichen het alvast toe! 

We zijn fan van een heerlijk verfrissende Cognac-tonic ☺

 

Links naar de gebruikte dranken in deze blog:

Pasquet Organic 04: https://cognacshop.be/product/pasquet-organic-04-bio/

Pasquet Organic 07: https://cognacshop.be/product/pasquet-organic-07-bio/

Bertrand VSOP: https://cognacshop.be/product/bertrand-vsop/

Maxime Trijol XO Classique: https://cognacshop.be/product/maxime-trijol-classique-xo-decanter/

Artonic Lemongrass Soda: https://cognacshop.be/product/artonic-lemongrass-soda/

Artonic Indian Tonic: https://cognacshop.be/product/artonic-indian-tonic/

 

Youtube Cognac-tonic: https://www.youtube.com/watch?v=Em1YdGiRXrQ&feature=share&fbclid=IwAR0shs6igvnmiHfjQCz4So8U1zQkcx4td8tb0kjP_P0FFMlpK3ucHgy-00k

 

Select your Language »