Cognac – pineau ‘Pierre Lecat’

Rond de jaren ’50 kwam de grootvader van Jean Luc Lassoudière terug naar Saint Fraigne om de familieboerderij herop te bouwen.  Niet alleen de boerderij werd heropgebouwd, hij bracht er ook een nieuwe wijngaard onder. Het kostte uiteindelijk erg veel moeite om de wijngaarden in hun oude glorie te herstellen, maar het resultaat mag er zijn!
In de jaren zeventig is de familie begonnen met het produceren van wijn in een voldoende groot volume en van een kwaliteit die de goed genoeg was om te kunnen leveren aan de grote Cognac-huizen.

Vandaag bezit het bedrijf ongeveer 25 Ha wijngaarden, waarvan 20 Ha zich toelegt op de productie van Cognac. De rest wordt gebruikt voor de productie van Pineau des Charentes, druivensap en rode wijn.
Onze Cognac-wijngaard zijn voornamelijk beplant met UgniBlanc (90%).  De overige 10% zijn beplant met Colombard en Folle Blanche.

Het distillatieproces vindt plaats tussen begin november en 31 maart van elk jaar.  Bij Lecat gebeurt de distillatie in een 40 jaar oude traditionele  ‘Alambic Charentais’.

Na het distilleren start de veroudering van de eau-de-vie in Franse eiken vaten.
Cognac is een levend product. Tijdens zijn lange verblijf in de Frans eiken vaten, beschut in de kelders. Langzaamaan zal het distillaat de houtsmaak en aroma’s krijgen die we van een cognac verwachten.  De alcohol haalt stoffen uit het hout wat naast houtsmaak ook kleur geeft.

Na het ouder worden zal de keldermeester doorgaan naar de assemblage van eaux-de-vie.  De smaak van Cognac moet constant zijn.  Dat wil zeggen dat de klant dezelfde smaken van de ene batch in de andere moet kunnen vinden.  Dit werk is zeer moeilijk, vergelijkbaar met wat de mix van parfums zou kunnen zijn.  Het is de ‘maître de chai’ die deze taak op zich neemt.

http://www.cognac-lecat.com